Mikael Damberg, socialdemokratiske närings- och innovationsministern står i en korridor.
Mikael Damberg, socialdemokratiske närings- och innovationsministern presenterade vårbudgeten i Huskvarna idag. Foto: Elin Ericsson/ Sveriges Radio
Jönköpings län

"Snabbast möjliga pang för pengarna"

1:44 min

Tjejjouren, polisen och vården är några av dem som får dela på de 2,6 miljarder kronor som regeringen har i sin vårbudget.

Idag presenterade Mikael Damberg, socialdemokratiske närings- och innovationsministern, regeringens vårbudget i Huskvarna stadshus. Bland annat satsas 600 miljoner kronor på vården och 350 miljoner kronor på äldreomsorgen.

Sammanlagt är det satsningar på 2,6 miljarder, berättar Mikael Damberg.

– Det svåra är att se vilka områden som kan behöva akuta pengar. Vilka områden är det som kräver insatser här och nu? Till sommaren hälso- och sjukvården, sommarjobb eller insatser för trygghet för äldre och polisen som har akuta problem just nu. Det gäller att avgränsa resurserna till de områden man tror att det kan ge snabbast möjliga pang för pengarna, säger Mikael Damberg.

Men Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Gnosjö, tycker att det hittills varit för mycket riktade statsbidrag.
– Vår region har bland den bästa vården i landet, vi klarar vårdköerna, då är det tokigt att lägga mer pengar på det, utan man ska som region själv kunna styra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista