Ett hus har täckts över med plast och trä som är fuktskadat.
1 av 2
Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har gjort undersökningar på några av husen och upptäckt fuktproblem. Foto: Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Många personer står i väntsalen på tingsrätten.
2 av 2
Många väntar på att få komma in i rättssalen. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

Tvisten om fukthusen: Nu möts parterna i rätten

1:30 min

I dag hålls muntlig förberedelse mellan husägarna på Samset i Jönköping och fastighetsbolaget HSB Göta.

Husägarna på attraktiva Samset i Jönköping menar att HSB Göta använt sig av en felaktig byggmetod när husen byggdes 2008, nämligen enstegstätade fasader, trots allmänna varningar om att metoden innebär ökad risk för fukt.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har gjort undersökningar på husen och kommit fram till att fasaderna är olämpliga ur ett fuktperspektiv. Och att det finns fuktskador och oacceptabel påväxt av mögel.

HSB Göta menar att de inte varit vårdlösa eller valt någon känd riskmetod när de byggde husen. Dessutom är det enligt dem inte styrkt vad fuktskadorna beror på.

Enligt husägarnas advokat har fastighetsbolaget haft ett och ett halvt år på sig att åtgärda problemen utan att göra det och därför har de stämt dem på upp till 900 000 kronor per hus.

För drygt två år sedan avgjorde Högsta domstolen en lång rättstvist där ett 30-tal husägare i Skåne vann över byggbolaget Myresjöhus. Även det fallet handlade om enstegstätade fasader. Den advokat som representerade husägarna då är samma advokat som husägarna på Samset anlitat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista