Roger Sandberg.
Roger Sandberg, sekreterare i diciplin- och avskiljandenämnden på Högskolan i Jönköping. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio
Jönköping

Experten om högskolefuskare: Slängs ut och polisanmäls

1:46 min

En stor härva av fusk i samband med högskoleprovet håller på att rullas upp. Och de som fuskat sig till en högskoleplats kan slängas ut från skolan.

Tre män, en 55-årig far och hans två söner 23 och 25 år gamla sitter häktade, misstänkta för att ha organiserat omfattande fusk i samarbete med ett nationellt nätverk. De greps mitt under pågående prov i lördags i Norrköping. Enligt Ekobrottmyndigheten har fusket pågått i flera år.

– Vi har haft fall där studenter kommit in på förfalskade gymnasiebetyg och då har studenterna blivit entledigade från sina högskolestudier, plus att en polisanmälan görs, säger Roger Sandberg, sekreterare i disciplin- och avskiljandenämnden.

Fuskande studenter ges ingen nåd, berättar han.

– Kommer man in på falska betyg eller på grund av fusk på högskoleprovet, då blir man av med sin högskoleplats till förmån för någon annan, som förtjänat den på ett schysst och korrekt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista