Boris Gasic.
Boris säger att de tio åren i huset med problemen varit tuffa. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

Husägaren Boris: Det är allvarligt

2:16 min

I dag möttes för första gången husägarna på Samset i Jönköping och fastighetsbolaget HSB Göta i rätten.

Det var fullt i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt i dag av husägare från attraktiva Samset i Jönköping. De flyttade in i sina nybyggda hus 2008 men upptäckte snabbt att de hade fuktproblem.

– Det är mögel, vatteninträngningar, puts som trillar ned och träfasader som kan plockas ner med händerna. Så det är allvarligt, säger Boris Gasic som är en av de 42 husägarna.

Husen hade byggts med enstegstätad putsfasad – en metod som ökar risken för fuktproblem och som är omdiskuterad.

Husägarna menar att fastighetsbolaget HSB Göta borde vetat att metoden inte var lämplig och vill att de ska göra om fasaderna, eller betala skadestånd på nästan en miljon kronor per hus.

Men HSB Göta går inte med på det. De menar att de inte valt någon känd riskmetod när de byggde husen. Dessutom är det enligt dem inte styrkt vad fuktskadorna beror på.

– Självklart lider vi med husägarna som inte är nöjda. Men vi har jobbat med ett åtgärdsprogram där vi gör om deras hus, men vi har inte kommit överens med husägarna, säger HSB Götas vd Mats Hult.

Enligt ert förslag, står ni för kostnaderna då?

– Vi står för en stor del, men husägarna måste också vara med och bidra.

Nu återstår det att se om det blir förlikning eller rättegång, idag var det bara en muntlig förberedelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista