Marcus Ericsson/TT
Foto: Marcus Ericsson/TT
Jönköpings län

Millan om spelberoendet: "Det är som en drog"

3:15 min

Kommunernas hjälp till spelmissbrukare ser olika ut i länet, visar en genomgång av P4 Jönköping. 32-åriga Millan begick till slut brott för att finansiera sitt spelande.

Millan har spelat bort hundratusentals kronor på nätcasinon de sista åren.
Det gick så långt att hon stal pengar från butiken hon jobbade i. Till slut åkte hon fast. 

– Jag är inte stolt över något i den här situationen. De var som min familj, jag fick sånt förtroende från min arbetsgivare och en kollega där, vi var som bästa vänner. 

Sedan årsskiftet har kommunerna ett större ansvar att behandla spelberoende som andra missbruk, men hjälpen man får som speberoende ser olika ut beroende på var du bor, visar en genomgång som P4 Jönköping gjort.

Millan har fått hjälp av socialtjänsten i kommunen hon bor i, som har portionerat ut hennes pengar varje vecka istället för månad. Hon har också fått komma till beroendeenheten, men önskar att kunskapen om spelberoende vore större.

– De vet inte vad spelberoende innebär, utan jämför med alkoholberoende. Det är skämmigt med spel om pengar och jag tror inte det är så många som söker hjälp, men det är synd för jag vet att jag är långt ifrån ensam.

Millan har nu fått nytt jobb och har på egen hand ansökt om att få en god man som hjälper henne med ekonomin.

– Det känns ju så där att vara 32 år och inte kunna ta ansvar för sina egna pengar, när andra köper hus och bildar familj. 

Så jobbar kommunerna med spelberoende:

  • Aneby kommun har möjlighet att utreda för att ta ställning till behovet. Inga personer får idag hjälp i kommunen. I första hand erbjuds behandling via öppenvård. Behandling på behandlingshem beviljas troligtvis inte i dagsläget eftersom det inte finns några pengar avsatta för det.

  • Eksjö kommun erbjuder behandling genom öppenvård. Även anhöriga erbjuds stöd och hjälp. Eksjö kommun har pågående behandlingsinsatser för spelberoende. Två personer är beviljade behandling varav en är nytillkommen, en var beviljad tidigare. En ytterligare utredning är nyligen inledd.

  • I Gislaved erbjuds råd och stödsamtal på Snäckans Öppenvårdsmottagning. Dit kan kommuninvånare även söka sig anonymt för att få hjälp. I Gislaved har det märkts en ökning under de första månaderna i år.

  • Gnosjö kommun har ett ärende med spelberoende sedan årsskiftet. När person ansöker om hjälp görs en utredning av behov. Möjlighet finns att beviljas behandling i öppenvård alternativt extern placering. Sedan flera år köper Gnosjö kommun öppenvårdsinsatser för personer med missbruksproblem från Värnamo kommun. Där finns möjlighet att få behandling för spelmissbruk.

  • Habo har ännu i år inte haft något ärende. Kommunen har dock haft enstaka ärenden tidigare under åren. Det handlar om behandling i öppenvården.

  • Jönköpings kommun tog emot personer med spelberoende om pengar redan före lagändringen. På Junepol finns särskilda behandlingsinsatser för spelmissbruk. Antalet personer som söker hjälp för spelmissbruk har stadigt ökat under en längre tid. I år har 27 personer sökt för spelmissbruk på Junepol. 18 av dem har gått vidare i behandling.

  • Mullsjö uppger att de blivit mer observanta på området, för att hitta personer med problematik, men har inga klienter i dagsläget som får stöd för spelberoende av kommunen. 

  • Nässjö ger hjälp genom öppenvården och samarbetar även med Jönköpings kommun. En person får hjälp med spelberoende just nu.

  • Sävsjö har under hösten 2017 och våren 2018 utbildat personal kring spelmissbruk. Kommunen har fortbildat och inhämtat kunskap kring behandlingsmetoder och kartläggning samt var självhjälpsgrupper i länet finns. En uppdatering av information på nätet samt ny broschyr tydliggör till kommuninvånare att hjälp och stöd finns inom socialtjänsten för den som önskar. Hittills har ingen skrivits in för behandling i år. För nästa år finns ökade ekonomiska anslag för spelberoendevård.

  • Tranås ger möjligheter till hjälp genom öppenvården, via beroendemottagningen.

  • I Vaggeryd har handläggarna kunskap inom området och bedöms ha en beredskap för en eventuell ansökan och dess hantering, men har inga klienter. En klient skulle erbjudas samtalsstöd och/eller behandling och det finns även möjlighet att ansöka om ekonomisk rådgivning, skuldsanering samt förmedlingsmedel.

  • Vetlanda erbjuder insatser via öppenvården.   

  • Värnamo erbjuder olika insatser främst genom öppenvården, ett arbete som pågått under flera års tid. De erbjuder även stöd till anhöriga. Behovet har ökat i år, de har 10-12 nya klienter med spelberoende under våren. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista