Madeleine Söderberg, Länsstyrelsen.
1 av 2
Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Jönköping, med de nödkort som ska delas ut. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Madeleine Söderberg, Länsstyrelsen.
2 av 2
Madeleine Söderberg, Länsstyrelsen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköpings län

Kampanj: Barn riskerar att giftas bort i sommar

3:52 min

– Det är vanligare än vad man tror. Man har fått kännedom om minst 19 fall i landet bara under januari till mars, säger Madeleine Söderberg.

Nu har länsstyrelserna i landet dragit igång en gemensam satsning för att inga barn ska riskera att giftas bort under sommarlovet.

I Jönköpings län visas exempelvis just nu en film på tv-skärmar på bussar och i butiker. Filmen riktar sig till ungdomar och det skickas också ut information och speciella nödkort till skolor och socialkontor.

– Man kanske ska åka hem till sin mormor och så får man där veta att det har planerats ett bröllop, klänning är köpt och det ska ske i morgon. Vi måste få ungdomarna att inte åka iväg, säger Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".