Några av de nyanlända konstnärer som deltagit i projektet.
1 av 2
I mitten står projektledare Fatima Alani, till höger om henne är konstnären Grace Haddad samt några av de andra kosntnärerna. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Några av målningarna från utställningen.
2 av 2
Konstverken är gjorda av Faeda Saleh och visar hennes flykt till Sverige. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

Så ska nyanlända konstnärer lyckas slå igenom

1:58 min

Att lyckas och bli erkänd som konstnär i Sverige är inte enkelt - och ännu svårare är det kanske om du är nyanländ.

Sedan i februari har sju nyanlända konstnärer i Jönköping deltagit i ett utbildningsprogram som ska ge en inblick i stadens konstvärld.

– Vi försöker hjälpa dem att etablera sig i Sveriges konstvärld och det är inte så lätt, även för de som är födda i Sverige. Så det är ännu svårare för de som kommer från andra länder, även om de jobbat med det innan i sina hemländer, Fatima Alani är projektledare.

De sju konstnärer som deltagit i projektet var på något sätt etablerade i sina hemländer och nu har de fått lära sig hur de kan söka pengar och stöd som konstnär, marknadsföra sig och hur konstvärlden i Jönköping fungerar. Projektet drivs av Österängens Konsthall i samarbete med Sveriges Konstföreningar.

Grace Haddad är gruppens yngsta konstnär och gick fortfarande i skolan i Syrien när hon tvingades fly för tre år sen.

– Jag har haft många utställningar ända sedan jag var barn. Jag hoppas på att bli en konstnär, en stor konstnär, säger hon.

Under helgen har konstnärerna ställt ut sina verk i Smedbyn i Huskvarna och nästa vecka bär det av till Tyskland för utställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista