En person sitter vid en dator.
Utbildning är en av nycklarna för att komma till rätta med rekryteringsproblemen, enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jönköpings län

Företagens utmaning: Hitta rätt personal

2:11 min

Jobben i länet blir fler. Men samtidigt har det aldrig varit så svårt för företagen att rekrytera som nu.

Under onsdagen släpptes Arbetsförmedlingens stora prognos som där de intervjuat 650 arbetsgivare i Jönköpings län.

Enligt den kommer det finnas nästan 4 000 nya jobb i länet fram till 2019. Men alla tjänsterna kommer säkert inte tillsättas och företagen kommer behöva tänka om, enligt Ida Karlsson som är arbetsmarknadsanalytiker.

– Det kommer behövas kreativa lösningar när man inte hittar den person som man tänkte rekrytera från början. Man kanske får sänka kraven på erfarenhet och renodla arbetsuppgifterna, säger hon.

Jönköpings läns arbetsgivare, både privata och offentliga, är överens: Högkonjukturen kommer fortsätta i minst ett år till och det kommer finnas gott om jobb.

Men ofta saknas den kompetens som arbetsgivarna i länet är ute efter.

Så här har det sett ut ett tag och just nu syns det ingen avmattning på rekryteringsproblemen. Delvis hänger det ihop med konjunkturen - om den är stark och låg arbetslöshet finns det färre att anställa och går konjunkturen ner så vänder det. 

– Men inom vissa yrken ser vi att det har varit bestående hög brist under en längre tid, som läkare och inom den offentliga sektorn. Och där är det ju viktigt att det finns folk som utbildar sig inom de områdena, säger Ida Karlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista