Anders Lendeger står i ett rum med olika konstverk.
Anders Lendeger, vd för danska arkitektföretaget Lendager Group, som tillsammans med Vandalorum nu satt upp utställningen Wasteland. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Värnamo

Här blir skräp arkitektur

2:08 min

Kan skräp användas inom byggbranschen? Det kan det, enligt en ny utställning på Vandalorum.

Wasteland är en utställning som visas på konst- och designmuseet Vandalorum från den 16 juni till den 13 januari 2019 med syfte att förändra sättet vi tänker kring avfall och vår tids globala utmaningar när det kommer till bostadsbrist och miljön.

Utställningen, som är producerad tillsammans med ett danskt arkitektföretag, visar existerande exempel på byggnadsdelar producerade av återvunna material. Exempel på sådant som besökarna kan se och i vissa fall även ta på är byggnadsfasader av gamla tidningar, golv av använda champagnekorkar och hus redo för rivning som flyttats till storstäder från övergivna områden.

– Det är många som gärna vill ha en bättre livsstil. Som det är idag har vi inte material till att bygga framtidens byggen om vi inte börjar använda nya material att bygga med, säger Anders Lendeger, vd för danska arkitektföretaget Lendager Group, som tillsammans med Vandalorum nu satt upp utställningen Wasteland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".