Mat som står framme.
"Håll det kalla kallt." Det är expertens tips för att slippa bakterier i maten under sommaren. Foto: Janerik Henriksson/TT
Jönköpings län

Rötmånaden redan här – så får du maten att hålla

2:11 min

Rötmånaden förknippas med sensommaren, men efter en varm majmånad finns redan nu en ökad risk med att lämna mat framme.

Den varma inledningen på sommaren innebär att den så kallade rötmånaden egentligen redan är här.

– Förutom kött är även mejeriprodukter känsliga. Hållbarhetstiden blir mycket kortare när det är varmt ute, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket i Uppsala. Hon har tre tips på hur man kan hålla maten fräsch i värmen:

  • Ta inte fram så mycket mat samtidigt
  • Ta gärna med en kylväska till affären
  • Packa kyl- och frysvaror tillsammans 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".