Psykläkare anmäld

En läkare vid psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov anmäls nu till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av socialstyrelsen.
Läkaren är en av dem som förra året fick kritik och anmälningar både från den egna klinikledningen och av anhöriga till en patient som ansåg av patienten skrivits ut för tidigt och då begått självmord. Socialstyrelsen i Jönköping granskar nu de många anmälningar om missförhållanden på psykkliniken på Ryhov som kom in under förra hösten. Anmälningar som var mycket allvarliga och handlade om allt från felaktiga vårdmetoder, felmedicinering och för tidig utskrivning. Och det fanns också anhöriga som menade att detta orsakat självmord hos patienter. I flera av de här fallen så avskriver Socialstyrelsen helt ärendena utan att ge någon kritik. Men i ett fall anmäls alltså en läkare till Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd för att han brustit i sin yrkesutäövning och Socialstyrelsen anser att han bör få ett disciplinstraff. Det gällde just en patient som begått självmord efter att läkaren, enligt de anhöriga, skrivit ut patienten för tidigt. Men alla de här anmälningarna ledde också till att Socialstyrelsen nu granskat hela verksamheten när det gäller tvångsvård vid pyskkliniken på Ryhov.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".