Miljöpartisten Kew Nordqvist.
Kew tror att frågan om gruvan vid Norra Kärr bland annat bidrog till resultatet i valet 2014. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Valet 2018

Här är Miljöpartiet starka

3:02 min

P4 Jönköping har gått igenom resultatet till riksdagsvalet 2014 och kommer besöka partiernas starkaste valdistrikt i länet.

För Miljöpartiets del var valresultatet i Adelöv i Tranås kommun bland deras bästa i länet med 7,53 procent av rösterna. Partiet fick dock högre röster i uppsamlingsdistrikt och i Jönköpings kommun, närmare 10 procent. Tätorter är traditionellt starka fästen för Miljöpartiet, så därför ville P4 Jönköping titta närmare på Adelöv.

Kew Nordqvist, före detta riksdagsledamot i Miljöpartiet och ersättare i kommunfullmäktige, tror att det är just miljöfrågorna som varit framgångsrika i Adelöv.

– Just valet 2014 så var ju frågan om gruvan i Norra Kärr på tapeten. Därför tror jag, att vi som tydligt och tidigt markerade vårt motstånd mot gruvbrytningen, fick resultat av det, säger han.

7,53 procent i Adelöv är alltså bland ert bästa valresultat i länet och motsvarar rikssiffran. Men vad säger det om Miljöpartiet i Jönköpings län?

– Jönköpings län och Småland är inte våra starkaste valdistrikt, så är det och det är bara att titta historiskt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista