Kammaråklagare Helen Gestrin + advokat Henrik Lindblom.
Kammaråklagare Helen Gestrin + advokat Henrik Lindblom. Foto: Micke Fransson/TT och Stefan Jerrevång/TT

Fängelse väntar - även om 24-åringen frias för dubbelmordet

1:47 min

Om Göta hovrätt friar den 24-årige man från Mullsjö, som dömts för morden på ett par i Mantorp förra sommaren, kommer han ändå att få ett flerårigt fängelsestraff.

– Det han har erkänt innefattar ju en rad andra brott, så antingen tycker hovrätten att den bevisning jag lägger fram är övertygande och då ska tingsrättens dom fastställas. Eller så ska man döma honom i enlighet med hans erkännande - olaga frihetsberövande, rån, bedrägeri. Brott i den digniteten skulle också leda till ett långt fängelsestraff, säger kammaråklagare Helene Gestrin till P4 Östergötland.

Under fredagen avslutas förhandlingarna i Göta hovrätt mot 24-åringen som av Linköpings tingsrätt dömdes till livstids fängelse för mord och bedrägeri.

Åklagaren vill att hovrätten fastställer tingsrättens dom, medan advokaten vill att Mullsjöbon frikänns från mord eftersom den morddömde hävdar att det var andra - okända personer - som utförde morden.

24-åringen har erkänt att han tvingade sig in i deras hem och var med att binda dem med tejp men inte mördade dem - och sedan tog ut pengar på deras konto.

Mannens advokat, Henrik Lindblom, håller med åklagarens bedömning om vad 24-åringen kan dömas för om han inte fälls för mord:

– Då skulle det betyda att det är ganska högt straffvärde ändå så han skulle nog bli kvar i häkte i avvaktan på dom och sedermera dömas till ett längre fängelsestraff, säger han. 

Några år, är det två, fyra, sex?

– Snarare fyra än två i så fall, säger Henrik Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista