bild på brandinspektör utanför byggnad med räddningstjänsten
1 av 2
Brandinspektören Josefin Strand är en av dem som arbetar förbyggande mot självmord. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
näbild på stängsel längsmed järnvägen
2 av 2
Räddningstjänsten arbetar mycket med att till exempel bygga räcken längsmed järnvägar. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Jönköping

Tekniska lösningar förebygger självmord

3:20 min

Med hjälp av stängsel och andra tekniska lösningar har Jönköpings kommun kommit längre än många andra kommuner i kampen mot självmord.

Räddningstjänsten i Jönköpings kommun har under många år jobbat förebyggande mot självmord tillsammans med polisen och sjukvården. Där handlar det ofta om att vara snabbt på plats när det gäller akuta insatser. 

Men kommunen ligger också långt fram när det gäller att rent tekniskt bygga bort platser där risken är stor att personer tar sitt liv.

En av dem som jobbar med det är brandinspektören Josefin Strand på räddningstjänsten och hon har sett hur arbetet gjort skillnad.

– Vid akuta insatser så har vi sett att våra förbyggande åtgärder har gett resultat där vi faktiskt har kunnat rädda liv, säger Josefin Strand.

Här kan du få hjälp

Nationella hjälplinjen: 020 22 00 60

Jourhavande medmänniska: 08 702 16 80

Mind.se som du även kan nå på nummer 90101

Vid akutsituationer ring 112

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista