Hans-Göran Johansson (C) och Marie Johansson (C).
Både Hans-Göran Johansson (C) och Marie Johansson (C) tror att det är de lokala politikerna och deras arbete på orterna som ligger bakom partiets framgång. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Valet 2018

Här röstade mer än var fjärde väljare på Centerpartiet

3:10 min

Kan det vara en Annie Lööf-effekt som gjort att Centerpartiet gått så bra i Värnamo?

Varför gör Centerpartiet så bra ifrån sig i Värnamo kommun? Det undrar vi på P4 Jönköping som besöker alla riksdagspartiers starka fästen i länet.

I valdistriktet Hånger-Dannäs i Värnamo kommun fick Centerpartiet över 25 procent i risksdagsvalet 2014, bara i några valdistrikt i Gislaved gick det bättre.

Vad är då framgångsreceptet här i Hånger?

– Jag tror att det handlar mycket om traditioner. Det finns en historik där Centerpartiet alltid haft många röster här i bygden. Sen har vi kvar vår skola här och värnar om landsbygden, säger Hans-Göran Johansson som är centerpartistisk ordförande i kommunstyrelsen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf har ju starka band hit och du är även hennes pappa. Vad betyder hon för Centerpartiet här i trakterna?

– Jag tror inte att det är den effekten som slår igenom hårdast i Hånger-Dannäs. Vi har varit starka här på landsbygden mycket tack vare samhälls- och idrottsföreningar tror jag. Det är det som Centerpartiet står för; det starka civilsamhället.

Men krävs det en Annie Lööf-koppling för att man ska göra så här bra i från sig?

– Man kan ju hoppas att det har en effekt, men man ska inte heller överskatta den. Det är det hårda arbete och de duktiga representanter som driver politiken lokalt som är viktigast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".