Boende för psyksjuk dömdes ut för länge sedan

Trots att det gått över ett och ett halvt år sen tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen kom fram till att det inte var något tillfredsställande boende så bor en psyksjuk man i Habo fortfarande kvar i källaren på en barack ute på landet.

I nyheterna i morse berättade vi om mannen som sedan tre år tillbaka bor i källaren till en klubbhusbarack i Habo. Det var menat som en akutlösning, men mannen bor fortfarande kvar. Och trots att grannarna larmat efter hjälp flera gånger när mannen haft raseriattacker har ingen velat ta ansvar.

Harriet Grahn som är vice ordförande i intresseföreningen för schizofreni och andra psykossjukdomar i Jönköpings län säger att boendet är oacceptabelt.
-Det låter fruktansvärt, jag skulle aldrig acceptera det för en anhörig som är sjuk.
-Så här får det bara inte gå till. Mannen har ju inget att jämföra med. Han tror väl att alla bor på det här sättet, säger Harriet Grahn.

Och det är ingen tillfredsställande sätt som mannen bor på. Det konstaterade länsstyrelsen för över ett och ett halvt år sedan.

Det var efter en anmälan om att mannen bodde olämpligt, som länsstyrelsen gjorde en tillsyn. Och man konstaterade alltså att klubbhuskällaren inte var något tillfredsställande boende. Ändå har det inte hänt någonting sedan dess.

Att länsstyrelsen gjort en inspektion ute hos mannen var något som kommunchefen Jan-Åke Johansson inte fått information om. Inte heller att grannarna slagit larm flera gånger om att mannen behöver hjälp.

Men efter att nyheterna berättat om situationen har diskussionerna i Habo kommun tagit fart igen. Och de handlar bland annat om att rusta upp övervåningen på klubbhuset åt mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".