Flygplan på Landvetter flygplats.
Arkivbild. Foto: ADAM IHSE / TT
Göteborg

21-åring stoppade utvisning - nu utreder polisen agerandet

1:54 min

En 21-årig tjej bestämde sig i måndags för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan genom att hindra planet från att lyfta. Nu har hon polisanmälts.

Den 21-åriga tjejen har under flera år bott i Jönköpings kommun, men flyttade förra året till Göteborg. Hon åkte själv till Landvetter flygplats utanför Göteborg och gick ombord på samma plan som mannen. Nu har hennes agerande på flygplanet blivit en världsnyhet.

Hon filmade sig själv och sände live på Facebook då hon vägrade sätta sig ner om inte kaptenen gav den utvisade mannen order att gå av planet - ett klipp som delats över en miljon gånger.

Hon lyckades och den utvisade mannen fick gå av planet. Nu utreder polisen i region Väst om hon begått något brott.

– Man kommer utreda hennes förehavanden på planet, om det är straffbart och så vidare, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Jönköpingsposten har intervjuat 21-åringen och hon säger till tidningen att hon inte gjort något olagligt, och att det enda hon gjort sig skyldig till är civil olydnad och att det är lagligt i Sverige. Men rättsexperten Sven-Erik Alhem håller inte med.

– Skulle det visa sig att det inte är ett brott, så tycker jag att det bör vara det. I en demokrati är det viktigt att man har normer, som alla ska följa, och inte bara ett fåtal, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".