Sopor i container.
Genrebild. Foto: Henrik Holmberg/TT
Skillingaryd

Personalbrist leder till överfulla sopkärl i sommar

2:36 min

En rad hushåll i bland annat Vaggeryds kommun har inte fått sina sopor hämtade regelbundet i sommar, vilket har fått invånare att reagera.

Skillingarydsbon Mathias Karlsson menar att problemen med soporna börjar bli en sanitär olägenhet.

– Det började lukta ganska kraftigt. Jag vet andra i kommunen som inte fått kärlen tömda på väldigt lång tid och har då inte haft någonstans att slänga sina hushållssopor, säger Mathias Karlsson.

"Svårt att få tag i förare"

Anledningen beror på personalbrist hos entreprenadföretaget som hämtar soporna.

– Det är väldigt svårt att få tag i förare. De får köra väldigt långa pass också och orkar inte med egentligen, säger Lars-Erik Andersson, förbundsdirektör på kommunalförbundet SÅM.

Dessutom är de digitala systemen gamla.

– Det finns inte några tekniska system i bilarna idag som talar om var kärlen står. De ordinarie förarna vet ju var alla kärl är, men när en ny person hoppar in i bilen är det inte lätt att hitta alla 250 ställena, säger Lars-Erik Andersson.

Nu har extrapersonal kallats in för att hinna ikapp där hämtningen ligger efter och en ny upphandling ska i framtiden ge bilar med nya gps-system.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".