Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister inom psykiatrin på Ryhov

Den granskning av psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov som Socialstyrelsen gjort visar på flera brister.
Det saknades läkare, det rådde oklarheter bland personalen om vilka regler som gällde för tvångsvård och det var brister i journalerna. Flera anhöriga till patienter anmälde kliniken under hösten. Vi har tidigare berättat att en av anmälningarna lett till att en läkare som arbetade vid kliniken i höstas anmälts till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd för sitt agerande med en patient som sedan tog livet av sig. Men den rapport från Socialstyrelsen i Jönköping som nu är klar visar också att problemen inte bara berodde på enskilda läkare som utan att det fanns brister på kliniken som helhet. De senaste fem åren har sju specialister lämnat psykiatriska kliniken. Några läkare har dessutom varit långtidssjukskriva och under förra året fick man ta till tillfälliga hyrläkare för att klara av situationen. Bara tolv av de 18 specialisttjänsterna var tillsatta vid granskningen. Andra brister som Socialstyrelsen upptäckte var att det var tydliga oklarheter om vem som får besluta om tvångsåtgärder och delar av personalen saknade kunskap om vilka befogenheter de har när tvångsåtgärder måste tillgripas. Det var också oklart om vem som fattar beslut om permissioner för patienter som är intagna för rättspsykiatrisk vård. Och det fanns brister i journalerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".