Reporter Dan Segerson håller fram mikrofonen till Samuel Godrén. Mia Frisk står bredvid.
Samuel Godrén (SD) och Mia Frisk (KD) debatterar om tandvård. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio
Valet 2018 i P4 Jönköping

Debatt: Så ska tandvården fungera i framtiden

4:00 min

Borde tandvården finansieras på samma sätt som sjukvården i övrigt? Hör debatten mellan Sverigedemokraternas Samuel Godrén och Kristdemokraternas Mia Frisk.

Sjukvården i Sverige är skattefinansierad och därför behöver patienter inte betala mer än vad de har råd med. Men när det kommer till tandvården, ser det annorlunda ut. Ska tandskador inkluderas i sjukvården, eller är kostnaden för en sådan satsning helt enkelt för stor?

– Jag tror att om man vill ha en jämlik tandvård så måste man på sikt fundera på om inte det här ska ingå i högkostnadsskyddet. Det måste göras nationellt och att regelverket utformas så att det inte utnyttjas, säger Samuel Godrén, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionen.

– Om man skulle ha samma villkor som för ett brutet ben är det många många miljarder som ska till och de vet jag inte var de finns, säger Mia Frisk, Kristdemokraternas regionråd.

Ska tandvård inkluderas i sjukvården? Så tycker de andra partierna. Lyssna i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista