En bild på en tomhållare där det saknas en livboj och en bild på samma hållare med en livboj på plats.
Livbojen i Smedbyparken saknades efter det misstänkta mordet. Först ett par veckor senare sattes en ny boj upp av räddningstjänsten. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Huskvarna

En livboj kan ha betydelse i mordfall

1:49 min

Enligt uppgifter till P4 Jönköping kan en livboj ha används i samband med misshandeln av EU-migranten Gica.

Chefsåklagare Klas Lorefors kan också bekräfta att en livboj förekommer i utredningen.

Det har gått tre veckor sen EU-migranten Gica hittades död i Smedbyparken.

Enligt tidiga uppgifter till P4 Jönköping ska unga personer ha misshandlat och slagit mannen med en livboj. Samma kväll spreds filmer av mannen på sociala medier bland unga.
 
När P4 Jönköpings reporter kom till platsen i Huskvarna där han hittades död någon vecka efter händelsen, saknas också den livboj som normalt hänger där, och senare har räddningstjänsten satt upp en helt ny. Chefsåklagare Klas Lorefors bekräftar att livbojen förekommer i utredningen.

– Ja det har talats om en livboj, om den är tagen i beslag vet jag inte, säger chefsåklagare Klas Lorefors.

I måndags greps en 16-åring som misstänkt för mord, civila polisbilar, och civilklädda poliser kom hem till bostaden runt åtta på morgonen. En annan person under 15 år har fått ett juridiskt biträde, som misstänkt för mord.

Flera personer som känner och känner till pojkarna är förvånade över misstankarna, andra har hört ryktena som spridits bland högstadieelever i flera veckor.

Idag måste åklagaren besluta om de ska begära 16-åringen häktad och det ställs särskilda krav på åklagaren för att tingsrätten ska häkta en så ung person.

– Ja man måste ta i beaktande om det är en ung person och överväga om det går att lösa med någon annan form av övervakning, men vid allvarliga brott så kan det ändå bli tal om häktning, säger Sven-Eric Alhem som är tidigare överåklagare och nu ordförande i Brottsofferjouren Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".