Ett snöigt skogsparti intill en 70-väg
Kvinnan och flickan sågs korsa länsväg 127 och försvinna in i skogen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Sävsjö

Polisen frias efter Sävsjökvinnas död

2:22 min

Åklagaren lägger nu ner utredningen mot polisen som granskats för sina insatser i samband med att en kvinna frös ihjäl och hennes dotter fick svåra köldskador i Sävsjö i vintras.

Det tog polisen ett halvt dygn att hitta kvinnan och hennes dotter, efter att vittne larmat om att de gått ut i snön barfota och utan ytterkläder på eftermiddagen. Trots att vittnet pekat ut riktningen som kvinnan och flickan försvann i så sökte polisen brett i ett större område.

När polisen hittade dem, 12 timmar senare var de bara några hundra meter in i skogen. De hittades med hjälp av en privatpersons drönare, och kvinnans liv gick inte att rädda, och flickan fick så svåra köldskador att hennes fötter fick amputeras.

Varför kvinnan gav sig ut i vinterkylan med barnen är oklart. Familjen bodde på ett asylboende i Sävsjö men hade inte fått något negativt besked i närtid, enligt Migrationsverket. Kvinnans nioårige son klarade sig utan skador. Han räddades ur en snödriva på eftermiddagen av ett vittne som också ringde polisen.

Polisen har själv beskrivit sin insats som misslyckad och man anmälde sig själva för tjänstefel efter händelsen. Den utredningen har nu lagts ned av särskilda åklagarkammaren, eftersom inget brott kan styrkas. Polisen kunde ha kontaktat räddningstjänsten tidigare för att få hjälp, men det är oklart om det gjort någon skillnad. Det har inte begåtts några konkreta fel i insatsen, enligt chefsåklagare Marianne Nordström vid särskilda åklagarkammaren.

– Ja man kunde ha samverkat bättre men det hade inte gjort någon skillnad, vädret var problemet i det här fallet, säger chefsåklagare Marianne Nordström.

Så det har inte begåtts något fel polisiärt?

– Nej. Utredningen är nedlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista