Acko Ankarberg. Foto: Christine Olsson/TT.
Acko Ankarberg. Foto: Christine Olsson/TT.
Valet 2018

KD-toppen Acko Ankarberg lämnar sin post

0:24 min

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson lämnar sin post, trots succévalet.

Bara två dagar efter Kristdemokraternas framgångar i valet lämnar partisekreteraren Acko Ankarberg sin post.Men det beror inte på några motsättningar i partiledningen kring SD, försäkrar hon.


– Just för att vi lyckats så bra. Jag har jobbat länge och det känns bra att lämna i medvind, förklarar hon sitt beslut.

Nu hoppas hon på att få bli riksdagsledamot de kommande fyra åren, vilket kommer att stå klart framåt helgen när alla röster är räknade.

TT: Så det är inte på grund av att det finns olika syn på hur ni ska förhålla er till Sverigedemokraterna?

– Nej, inget sådant. Det är ett samlat VU och vi håller fast vid vår linje, säger Acko Ankarberg.

Partiledaren Ebba Busch Thor säger i ett pressmeddelande att Acko Ankarberg är en "enastående människa".

"Med stor kunskap och klokskap, och alltid med omtanke om människorna runt sig, har hon haft avgörande betydelse för att föra partiet dit vi är i dag. Jag känner stor tacksamhet för Ackos ovärderliga arbete", heter det i det skriftliga uttalandet.

Acko Ankarberg kommer från Jönköping, där hon var kommunstyrelsens ordförande 2006–2010. Partisekreterarposten har hon innehaft sedan 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".