Linda Wångström i orange skyddsväst klättrar på stegen till ett diesellok som står på spåret vid rangerbangården i Nässjö.
1 av 2
Linda Wångström från Borås på Green Cargos bangård i Nässjö. Foto: Paul Zyra/SR
Nässjö

Strålande tider för utbildade lokförare

2:10 min

Trots problem med dåligt underhåll som skapar förseningar, ökar tågtrafiken i Sverige. Och operatörerna skriker efter lokförare.

Det finns ett tiotal lokförarutbildningar i landet. Nässjöakademin startade sin för bara tre år sedan, men har redan fått ett gott renommé hos arbetsgivarna. Skolan har en fin utrustning, bland annat en avancerad tågsimulator.

I dagarna går ansökningstiden för vårens lokförarutbildning ut. Det kommer att sättas rekord: drygt 160 sökande slåss om två dussin platser.

I den pågående kursen går mest manliga elever, men på kursen hittar vi också en handfull kvinnor. En av dem är Linda Wångström från Borås, som satsar på att köra godståg och redan har ett fast jobb som väntar henne på Green Cargo i Nässjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".