EU-migrantens död

Mordmisstänkt 16-åring släpps ur häktet

1:22 min

Den pojke som häktats misstänkt för mord på en hemlös man i Huskvarna släpptes idag, men misstankarna mot honom kvarstår.

Det var i början av augusti som den hemlöse rumänske mannen Gheorge "Gica" Hortolomei-Lupu hittades död i Smedbyparken i Huskvarna. Fyra ungdomar misstänkts vara inblandade i fallet. Tre av dem är under 15 år. Den 30 augusti häktades en 16-årig pojke misstänkt för mord. Han har tidigare försökt häva häktningen genom att överklaga ända till högsta domstolen, men fått avslag. Han nekar till brott och vill bli frikänd, och idag släpptes han ur häktet efter omhäktningsförhandlingarna som hölls i Jönköpings tingsrätt.

16-åringen är dock fortsatt på sannolika skäl misstänkt för mord, men han släpps ur häktet för att tingsrätten bedömer att man kan hålla honom i betryggande förvar på annat sätt. Det krävs synnerliga skäl för att hålla en så ung person häktad.

Polisen har nu hunnit hålla så pass många förhör att pojken inte bedöms kunna påverka utredningen om restriktionerna mot honom lättas. Han är omhändertagen enligt lagen om vård av unga, LVU, och placerad på institution medan utredningen fortsätter.

Åklagare Linda Schön överklagar tingsrättens beslut att släppa 16-åringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista