Branden på Råslätt

Hoppkudden användes för första gången – och räddade liv

4:24 min

En person räddades med hjälp av en hoppkudde vid branden på Råslätt i Jönköping i natt. Extremt ovanligt, enligt räddningstjänsten.

Från sjunde våningen hoppade en person ner i räddningstjänstens hoppkudde vid en brand i ett studentboende på Råslätt i Jönköping natten till torsdagen. Tack vare det klarade sig personen undan allvarliga skador. Händelsen är väldigt ovanlig.

– Jag har jobbat i 15 år och jag har aldrig varit med och använt den och ingen annan kan dra sig till minnes att vi har använt den förut heller, säger Christer Madsen på Räddningstjänsten i Jönköping.

Kudden tar bara 30 sekunder att blåsa upp och är fyra gånger fyra meter stor. Den klarar av en hel del, men egentligen är stege det primära valet när någon ska räddas från en hög höjd.

– Enligt instruktionerna var det på den yttersta gränsen att kudden skulle klara hoppet från sjunde våningen inatt, men det är bara ungefärliga tal som står i instruktionen. Jag är glad att den fungerar och tacksam över att vi har den, säger Christer Madsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".