En polis sitter på huk vid en hund. Personer står runt en mejsel som ligger på marken.
Janne Borggren och Gabbe tävlar i polishund-SM. Många var förvånade över vilka för människor helt doftfria saker hundarna kunde sniffa fram. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Värnamo

Polishunds-SM avgörs i Värnamo

1:34 min

I dagarna pågår Polishunds-SM på Värnamo Brukshundsklubbs område i Sörsjö i samarbete med Polishundförarförbundet.

I Sverige finns det ungefär 420 polishundar, men det är bara 22 ekipage som tävlar. Tävlingen består av fem olika tävlingsmoment: lydnad, spår, brottsplatsundersökning, räddningssök och skyddsmoment.

– En bidragande orsak till att det är ganska få deltagare i år är valet faktiskt, det tar väldigt mycket resurser. Jobbet är ju viktigast, sen kommer det här som en prick över i, säger domare Ulf Backman som själv är hundförare inom polisen i Värmland till vardags.

Flera av deltävlingarna är öppna för allmänheten i helgen och det arrangeras även uppvisningar i samband med tävlingarna.

– Det här är jätteviktigt för mig, framför allt träffar man sina kamrater från övriga delar av landet, säger Janne Borggren som tävlar med hunden Mallekrafts Gabbe.

I år är det första gången denna tävlings sommarupplaga arrangeras utanför Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista