Martin Emtenäs är ny fältreporter på Naturmorgon.
Arkivbild: Martin Emtenäs Foto: Jari Tarvainen
Klimatveckan.

Mitt i naturen-Martin: Vi har gått vilse i en evolutionär korridor

3:01 min

– Människan är ett djur som skämt bort sig självt så mycket att det nu är vi mot naturen. Så förklarar naturprofilen Martin Emtenäs våra miljöproblem.

Ett av dragplåstren till Klimatveckan som pågår ett par dagar till är föreläsaren, journalisten och programledaren Martin Emtenäs som är mest känd för Mitt i naturen i SVT och dokusåpan Det stora fågeläventyret, men som också hörs i P1-programmet Naturmorgon.

– Vi har liksom vuxit ur vår egen biotop – det är ingen annat djur som har gjort, säger Martin Emtenäs som förklaring till klimatproblemen.

Han gör en liten miniturné i Jönköpings län; Vaggeryd och Sävsjö under måndagen och Värnamo under tisdagen för att föreläsa om hur naturen mår och hur vi människor beter oss.

– Vår relation till naturen är ganska skruvad. Problemet är att människan är en väldigt märkliga art som inbillat sig att vi inte är djur längre utan behöver nåt mer sofistikerat än vad naturen kan erbjuda.

Fakta Klimatveckan

Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet sedan år 2014. Det övergripande syftet med Klimatveckan är att bidra till att nå Klimatrådets vision om att Jönköpings län senast år 2050 är ett plusenergilän (att mer förnybar energi produceras än vad vi gör av med, vilket leder till ett överskott). Detta genom att sprida kunskap, inspirera samt skapa och lyfta fram möjligheter inom energi- och klimatområdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista