Miljongåva till Fryele kyrka var förbjuden

En psykiskt sjuk Värnamokvinnas miljongåva till Svenska kyrkan kan leda till att lagen måste ändras.

Kvinnans förvaltare, som ordnade gåvan, har friats från brottsmisstankar, men flera myndigheter kräver nu att åklagaren tar upp fallet igen.

Frågan om huruvida miljongåvan var laglig är mycket viktig för hela landet, säjer Christer Fjordevik, som är överförmyndare i Värnamo:

- En gåva av den här storleken - det är helt förbjudet. Därför är det viktigt att vi får klarhet i det här.

Förvaltarna, en advokat och en företagare tvingades avgå, när det upptäcktes att de ordnat en gåva på över en miljon kronor till Svenska kyrkan i Fryele utanför Värnamo. Pengarna kom från en äldre psykiskt sjuk kvinna och förvaltarna hävdade att dom bara hjälpt henne att uppfylla sin egen önskan.

Kyrkan betalade tillbaka pengarna och förvaltarna polisanmäldes. För enligt lagen gäller ett uttryckligt gåvoförbud - den som står under förvaltare får inte ge mer än små personliga presenter. Det är solklart och så har landets överförmyndare tolkat lagen i alla år, säjer Christer Fjordevik. Därför blev förvåningen stor, när åklagaren kom fram till att rättsläget är oklart och avskrev brottsmisstankarna mot dom båda förvaltarna.

- Ja, det betyder ju att förvaltare kan handskas med huvudmannens pengar hur man vill. Poängen med gåvoförbud är ju att man inte ska kunna det.

Och den här frågan, som ju handlar om att skydda samhällets svaga, anses så viktig att överförmyndaren, kvinnans nye förvaltare, länsstyrelsen och landets kommuners centrala organisation gemensamt kräver att förvaltarnas eventuella brott prövas på nytt. Och nu väntar man på besked från Stockholm.

- Överförmynderiet hänger mycket på detta och är det så att gåvoförbudet är borta måste förmodligen lagen skrivas om, säger Fjordevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".