Snart brist på industrilärare

Hälften av länets industrilärare på gymnasiet har gått i pension om tio år. Det visar en kartläggning som Nyheterna har gjort.
Snittåldern på industrilärarna är över 52 år. Av 35 lärare går nästan hälften i pension om tio år. 25 av de 35 lärarna är 50 år eller äldre. Det är också ont om riktigt unga industrilärare. Bara tre av de 35 lärarna är under 40 år. På enskilda skolor kan det här få stora konsekvenser. Vid gymnasiet i Tranås försvinner hälften av lärarna till pension om bara några år. Vid Bäckadalsgymnasiet i Jönköping går fyra lärare och en rektor om fem år men värre blir det på sikt. Om tio år är bara tre av de elva ämneslärarna kvar på Bäckadalsgymnasiet. Sven-Olof Pettersson är rektor på Bäckadal. Han tror åldersfördelningen beror på att många industrilärare anställdes på 1970-talet då utbildningen var populär. Han tror det kan bli svårt att få tag i pedagogiskt utbildade industrilärare i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".