Vetlanda

Efter sju år i privat regi: Finns anledning att vara självkritisk

3:00 min

Äldreboendet Kvarngården i Vetlanda har kritiserats under sitt privata styre. Nu har kommunen återtagit kontrollen och moderaternas Carina Bardh (M) säger att saker och ting hade kunnat skötas på ett bättre sätt.

Under sju års tid drevs äldreboendet Kvarngården i Vetlanda av det privata vårdföretaget Vardaga, som innan 2013 hette Carema Care. Under den tiden har både kvalitén på vården ifrågasatts och flera brister avslöjats.

Från och med oktober har Vetlanda kommun tagit tillbaka ansvaret och nu säger moderaten Carina Bardh, som 2011 var ordförande i vård- och omsorgsnämnden och var en av de drivande krafterna bakom privatiseringen, att det finns anledning att vara självkritisk.

– Absolut, det gör det. Det fanns en hel del brister där som vi skulle ha uppmärksammat oss på, men vi jobbade också med bristerna och det blev bättre, säger Carina Bardh.

Det är socialdemokraterna tillsammans med Vetlanda Framåtanda och Miljöpartiet som röstat för att kommunen ska ta tillbaka kontrollen över äldreboendet.

– Tittar vi på Kvarngården så har vi ju under stora delar av den perioden fått låna ut personal och använda våra egna resurser för att hjälpa upp dem, säger Henrik Tvarnö (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men Carina Bardh hade hellre sett att ett annat privat alternativ fått chansen att ta över boendet, istället för kommunen.

– Det finns ju lokala aktörer här omkring inom näringslivet som säkert hade velat vara med och starta upp någonting här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista