Krönika

Krönika: Jag är nutidsnostalgiker

2:20 min

Kanske får du en tår i ögat och blir nostalgisk när du tänker på det som en gång var. Men Malte Nordlöf däremot, han blir nostalgisk av att veta att det som är just nu en dag kommer hamna i historieböckerna. Malte saknar alltså inte dåtiden. Han saknar nutiden.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Jag har insett att jag är nostalgiker. Inte så att jag längtar tillbaka till en tid som varit. Jag har inget behov vrida klockan tillbaka till 50-talet. Nej jag längtar tillbaka till nu. Låter det konstigt? – Jo det är det också.

Vi kan kalla mig nutidsnostalgiker.
Andra nostalgiker längtar tillbaka en 40-50 år. Då var det mindre komplicerat att leva tycker dom. Bensinen var billigare och ingen var dum på internet.

Men eftersom jag själv inte levde då så har jag svårt att sakna den tiden. Däremot är jag ytterst medveten om att även jag själv blir äldre och att min ungdom rusar iväg. Därför blir jag rörd av att få uppleva en tid som snart bara kommer vara ett minne.

Jag är nutidsnostalgiker. När jag bläddrar i en papperstidning kan jag bli gråtfärdig när jag tänker på hur jag kommer sakna det den dag då allt är digitalt. När jag hör en bra ny låt kan jag börja föreställa mig hur jag som gammal kommer slungas tillbaka till nu när jag hör låten på radio om säg 40 år. Och när det händer något dramatiskt i världen får jag gåshud över att jag är med och upplever den stora händelse som det kommer stå om i historieböckerna. Jag kan till och med sitta och hålla ett mjölkpaket krampaktigt i handen och vemodigt inse att om några år har paketet bytt design och det jag upplever just nu är bara ett minne då.

Förhoppningsvis innebär denna nutidsnostalgi att jag inte kommer ha något behov av att minnas tillbaka till min ungdom och sakna den när jag sitter på ålderdomshemmet. Jag saknade ju min ungdom redan när jag upplevde den. Så medan mina jämnåriga kamrater då sitter med tårar i blicken och minns hösten 2018 så har jag sedan längre avklarat den biten. Då kan jag äntligen börja leva i nuet, som 85-åring.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista