En kvinna arbetar med en maskin på industritekniska programmet på Brinellgymnasiet i Nässjö.
1 av 3
En bråkdel av eleverna på industritekniska program i länet är behöriga att läsa programmet. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Felix Anderberg och Jonatan Rehn läser industritekniska programmet på Brinellgymnasiet i Nässjö.
2 av 3
Felix Anderberg och Jonatan Rehn som läser industritekniska programmet på Brinellgymnasiet i Nässjö tycker att det kan vara ensamt på lektionerna ibland. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Peter Thoreström, rektor på Aleholmsgymnasiet i Sävsjö.
3 av 3
Peter Thoreström, rektor på Aleholmsgymnasiet i Sävsjö. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Skolor tvingas ta in obehöriga på industri-tekniska program

1:49 min

En hög andel av eleverna på industritekniska program i Jönköpings län är obehöriga. Bland annat på Aleholmsgymnasiet i Sävsjö.

– Just nu så har vi fyra stycken som är behöriga och en klass på sammanlagt 17 stycken, därav resten är obehöriga, säger Peter Thoreström som är rektor på Aleholmsgymnasiet i Sävsjö.

På det industritekniska programmet utbildas blivande svetsare, underhållstekniker och CNC-tekniker bland annat. Det är en yrkesgrupp som är hett eftertraktad i dag eftersom industrierna växer snabbare än arbetskraften.

Men trots detta så är det så få sökande att skolorna tvingas ta in en hög andel obehöriga elever, alltså elever som inte har betyg nog för att få gå programmet.

På Bäckadalsgymnasiet i Jönköping har man valt att inte starta programmet alls på grund av för få sökande.

På Brinellgymnasiet i Nässjö har bara fyra av 16 elever i ettan de betyg som krävs för att gå programmet. Ofta delas grupperna upp efter kunskaperna och det kan bli ensamt, säger eleven Felix Anderberg.

– Det är väl lite tråkigt, jag hade önskat att det var lite fler. Det är ganska tomt här inne.

Men Peter Thoreström, finns det någon mening med att överhuvudtaget ha behörighetskrav då?

– Ja, men om man inte lyckas som elev att bli behörig på grundskolan så måste det finnas någon annan utväg. Är man obehörig, men har ett intresse för teknik och industri så tycker jag att det är ganska bra att man kan gå den vägen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista