Ett snöigt skogsparti intill en 70-väg
Skogen där kvinnan och hennes barn till slut hittades. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Sävsjö

Mamman frös ihjäl – forskare kritiserar polisinsatsen

2:27 min

En kvinna frös ihjäl och hennes dotter köldskadades svårt i februari. Polisforskaren Rolf Granér anser att en massa misstag begicks i insatsen.

– Jag vet inte hur lång tid det tar för en vuxen person att frysa ihjäl i det här läget, men hade man agerat direkt, och med sökande i närområdet så hade chanserna blivit mycket större att dom blivit funna och kunnat komma under vård, säger Rolf Granér.

Det var omkring tio minusgrader i Sävsjö den där februaridagen i vintras när polisen fick in ett larm om att en kvinna och en flicka gick omkring tunt klädda och barfota i snön.

Ett vittne hade sett dem korsa en väg, men polisen ser inga spår i snön på andra sidan vägen och får uppfattningen att dom gett sig in mot stan. Polisen fokuserar på att söka på andra platser i Sävsjö och runt asylboendet där dom bodde.

Först halv tre på natten upptäcker en hundpatrull spåren i snön längs vägen där dom gick och hittar kvinnan och flickan 200 meter in i skogen. Kvinnan har då frusit ihjäl och hennes dotter är så svårt köldskadad att hennes fötter senare får amputeras.

– Det förefaller mig som att det begåtts en massa misstag och därmed verkar dåligt skött, bland annat reagerar jag på att man inte sökt närområdet där den här kvinnan och barnet observerades, säger Rolf Granér.

Ingen av de inblandade poliserna har begått något åtalbart tjänstefel, enligt den åklagare som granskat fallet.

Men bland de poliser som tar över sökarbetet på natten märks en frustration över hur arbetet skötts under dagen, det framgår av den nedlagda förundersökningen.

"Det kändes som att börja om från noll", säger befälet i Sävsjö som börjar sitt pass sent på kvällen.

Nu pågår en intern, disciplinär utredning inom polisen.

– Utifrån vad vår interna utredningen kommer visa, utifrån den arbetsrättsliga prövningen kommer vi att dra slutsatser. För slutsatser behöver dras, säger Tommy Thorngren som är pressansvarig vid polisen på region Öst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista