Kulturhuset Spira. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Kulturhuset Spira i Jönköping som är SMOTs bas. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Jönköping

Musiker får sparken efter bråk på SMOT

1:52 min

Den musiker som förra veckan anklagades för att ha varit fysisk mot sin chef får nu sparken. Det bekräftar fackförbundet Symf, som ogiltigförklarar beslutet.

– Avskedet gäller att en medarbetare har brukat våld mot sin chef på Spira och detta är det grövsta man kan göra, säger Joakim Silva, som är HR-direktör i Region Jönköpings län.

Bakgrunden är en incident förra veckan då en medlem i orkestern blev fysisk mot verksamhetschefen, enligt den regionala utvecklingsdirektören Kristina Athlei som beskrev hela förloppet i ett mejl hon skickade till ett 30-tal personer.

Det har lett till flera akuta och hetsiga möten där orkestern uttryckt frustration, oro och ilska. Planen att avskeda den anställde som först stängdes av från sitt arbete fick personalen att reagera och protestera.

Johan Tiger som är ordförande för den lokala avdelningen i Symf, Sveriges yrkesmusikerförbund, beskriver incidenten som en diskussion där orkestermedlemmen vidrört chefen, men där det inte var någon aggressivitet inblandad. Facket ser ingen saklig grund för avsked.

– Vår inställning är att medlemmen inte har begått vad man gör gällande. Vi kommer att ogiltigförklara agerandet och yrka på skadestånd, men vi hoppas att regionen vill sätta sig ner och föra dialog, säger huvudförhandlaren Anders Filén på fackförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista