Jönköping

Visselblåsare i Jönköping kan få sina namn avslöjade

1:44 min

Tipsare som vill larma om oegentligheter i Jönköpings kommun riskerar att få sina namn avslöjade mot sin vilja. Informationen på hemsidan är för otydlig, säger forskare.

Oskar Persson, som egentligen heter något annat, ville slå larm om ett missförhållande i Jönköpings kommun. Han använde sig av kommunens visselblåsartjänst: en mejladress för tips om till exempel mutor och korruption. Men en kort tid senare blev både Oskar Perssons tips och kontaktuppgifter offentliga.

– Jag tog för givet att det var en anonym tjänst, men så var det inte, säger han.

– Först blev jag lite kall inombords. "Oj då, nu kommer alla kunna se detta kanske".

Tipsen som skickas till kommunens visselblåsartjänst blir i regel offentliga handlingar. Men den informationen står inte förrän allra längst ner i informationstexten om tjänsten på hemsidan.

– Om man vill skydda personen så mycket som möjligt har man inte gjort tillräckligt här, säger Carl Gustaf Spangenberg, forskare inom tryckfrihetsfrågor på Uppsala universitet.

– Det måste vara väldigt klart och tydligt dels att man inte kan garantera anonymiteten och dels att den form man valt, att man lämnar uppgifter via epost, inte är optimal för att garantera att man är anonym.

Den som ansvarar för visselblåsartjänsten är kommunens chefsjurist Lars Åke Svensson.

– Det blir allmänna och offentliga handlingar i de flesta fallen. Det måste man ha klart för sig. Är det så att vi upplever att människor missförstår det, så ska vi naturligtvis förtydliga det, säger han.

Har du tips om missförhållanden? Hör av dig till Sveriges Radios krypterade tjänst Radioleaks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista