Sävsjö

Skräpiga sopstationer blev inte bättre trots dyr kampanj

1:54 min

Sävsjö kommuns satsning på att sprida information om sophantering på olika språk har inte gjort att nedskräpningen har minskat. Nu ska fler nås av informationen.

Sävsjö kommun trodde att det främst var nyanlända som skräpade ned på återvinningsstationerna och avsatte 200 000 kronor till en informationskampanj på olika språk. Men problemet låg inte hos de nyanlända och nu informerar man även på svenska, för att få slut på dumpningen av grovsopor.

Sävsjöbon Gösta Rosenquist tror att det stora problemet egentligen är att det är två mil till närmsta sortergård.

– Egentligen ska politikerna och tjänstemännen vara jävligt glada att de ställer det vid återvinningsstationerna istället för att slänga det i skogen, säger Gösta Rosenquist.

Det senaste halvåret har bilder och skyltar på olika språk satts upp vid återvinningsstationerna, och informationsfilmer har rullat i butiker. Men det här har alltså inte gjort att färre dumpar grovsopor på fel ställen.

– Vi kommer i januari att gå ut i vår hushållstidning där vi har flera sidor med info om vad som gäller. När man kan få hämtning av grovsopor och farligt avfall till exempel, säger Ywonne Gill, kommunikatör på Sävsjö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista