Man i svart jacka står framför verktygsbod i utomhusmiljö.
Jouko Sjöstedt fick en hjärtinfarkt och hamnade långt bort från arbetsmarknaden. Men nu arbetar han som vaktmästare utanför Jönköping. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Ljusare arbetsmarknad för funktionsnedsatta: Man får livet tillbaka

2:23 min

Det har blivit lättare för personer med funktionsnedsättningar i länet att få ett jobb de senaste månaderna. Det säger Arbetsförmedlingen till P4 Jönköping.

– Det går inte att beskriva, det är som att man är hel igen. Man får livet tillbaka, säger Jouko Sjöstedt, som numera är vaktmästare i Hovslätts idrottsklubb utanför Jönköping.

Efter att Jouko Sjöstedt drabbats av en hjärtinfarkt samtidigt som han gick in i väggen, hamnade han långt ifrån arbetsmarknaden under flera år.

– Man tappade allting, till slut tappade man tron på sig själva också, säger han.

P4 Jönköping har tidigare berättat att personer med olika typer av funktionsnedsättningar har svårare att hitta jobb. Men enligt Arbetsförmedlingen har den fortsatta högkonjunkturen gjort att attityden bland arbetsgivare i länet förändrats de senaste månaderna.

– Det är positiva siffror, det är fler som går ut i jobb även i den här gruppen som haft det lite svårare tidigare, säger Christian Lagerqvist, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".