Poliser som begått brott kan förlora sina jobb

Två poliser i Jönköpings län har gjort sig skyldiga till bedrägeri och snatteri och nu vill arbetsgivaren ge dom sparken.

Två poliser i Jönköpings län kommer med stor sannolikhet att få sparken. Anledningen är att de båda begått ekonomiska brott.

En polis på höglandet har lurat försäkringskassan på över 13.000 kronor i föräldrapenning. Han har uppgett att han varit hemma med barn trots att han arbetat. Fusket upptäcktes av försäkringskassan som gjorde en anmälan.

Äredet är nu uppe i personalansvarsnämnden på rikspolisstyrelsen som senare kommer besluta om att mannen ska sägas upp.  

I det andra fallet handlar det om en polisman som stulit pengar av en person som han bodde inneboende hos. Det handlar om en mindre summa pengar, och stölden rubriceras som snatteri. Ändå räcker det för att mannen ska få sparken, tycker personalansvarsnämnden på rikspolisstyrelsen, som nu ska inleda förhandlingar med facket.

Och tillförordnade länspolismästare Gunnar Lindelöw ser allvarligt på brotten.
-Vi ska stoppa brott, och då kan sådant här nagga förtroendet för polisen i kanten, säger han.

Förra året var ingen polisman i länet misstänkt för något brott, i år är det en handfull. Men tf länspolismästare Gunnar Lindelöw vill ändå inte tala om en trend.
-För att tala om en trend ska man se flera års utveckling, och den kan vi inte se, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".