Foto: Martin Eriksson

Öppna nätverk attackeras

Att kunna surfa på internet samtidigt som man kan röra sig fritt i sin bostad med trådlöst nätverk har blivit populärt.
Igår berättade nyheterna att över 50 procent av de trådlösa nätverk som finns i Jönköping är helt öppna för vem som helst att gå in på.

För Tina Nilsson i Jönköping blev det här uppenbart när hon kom hem efter att ha köpt ett trådlöst nätverkskort.

- Det visade sig att jag hade åtta nätverk som jag kunde gå in på via mitt kort.

Men det gjorde inte Tina Nilsson, utan hon såg snabbt till att skaffa ett skydd till sin dator, så att ingen kunde använda hennes internet.

- Försäljningssiffrorna har ju gått upp, de mångdubblas nästan varje månad. Men samtidigt är många lata och är nöjda om det fungerar. Köper man det får man reda på riskerna, vill man inte installera kryptering och liknande får man nästan skylla sig själv säger Rikard Kottelin som är butikschef på teknik- och databutiken Kjell & Co i Jönköping.

För Tina Nilsson är det skönt att ha ett skydd till sin dator, för det är många som försöker åka snålskjuts på hennes internet.

- Jag får ett meddelande varje gång någon försöker komma in på min dator, det händer flera gånger varje dag men nu kommer de inte in säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".