En kyrkklocka och kyrkoherde Ann Aldén. Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån, Joséphine Simar/Sveriges Radio.
På söndag när kyrkklockorna ringer är det ingen vanligt klockringning du hör, då ringer klockorna för att det är 100 år sedan som första världskriget tog slut. Foto: Henrik Montgomery/TT Nyhetsbyrån, Joséphine Simar/Sveriges Radio.
100 år sedan första världskrigets slut

På söndag ringer kyrkklockorna för freden

1:16 min

På söndag när kyrkklockorna ringer är det ingen vanligt klockringning du hör.

Nu på söndag är det på dagen 100 år sedan vapnen lades ner i kriget som krävde 17 miljoner människors liv. Därför ringer kyrkklockorna specifikt för att markera just det denna söndag.

Men i Jönköping kommer det inte att höras att klockorna ringer för något annat än den vanliga gudstjänsten, säger Ann Aldén, kyrkoherde i Svenska kyrkan.

– Man ska vara rädd om de där starka symbolhandlingarna och vi har ju kommit att få klockringning på lite olika platser vid olika tillfällen. Jag lägger ingen värdering i det, men jag vill vara lite försiktig med att använda den här symbolen. Därför har vi sagt i Jönköping att vi ringer precis som vanligt, men vi kommer påminna om att i dag ringer vi för att det är 100 år sedan det blev fred.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".