Hälsa

Forskaren: Det här hjälper honung mot vid förkylning

2:54 min

Många vänder sig till honungen när förkylningssymptomen tar vid. Men frågan är vad honung egentligen hjälper mot? Forskaren Tobias Olofsson reder ut.

Visst hjälper honung mot förkylningssymptom, eller i all fall mot halsont, enligt Tobias Olofsson som forskar om honung och binas mjölksyrebakterier vid Lunds universitet.

Det är just mjölksyrebakterierna hos bina som är hemligheten. I honungsmagen har de 13 olika mjölksyrebakterier som krigar mot andra bakterier.

– Det visar sig att de kan kriga mot halsontbakterier också. Så när vi äter honung eller dricker honungsvatten så kan det hjälpa mot halsont, säger Tobias Olofsson.

Men det här gäller egentligen nästan bara för honung som kommer från vilda bin, som vi hade i Sverige före 1900-talet.

Mjölksyrebakterierna i vild honung uppgår till 100 miljoner stycken per gram honung, men i biodlad honung som vi köper i dag finns det noll levande mjölksyrebakterier. 

– Men det finns ändå ämnen och bakterier kvar i honungen som kan verka mot halsont, säger Tobias.

Så det hjälper när man är sjuk, att ta honung?

– Ja, det gör det absolut. Men det hjälpte mycket mer förr när vi tog vild honung.

Det finns också de som hävdar att man inte får hetta upp honungen mer än 40 grader, för då försvinner de goda ämnena. Men det är en myt, enligt Tobias.

– När jag har kokat butiksköpt honung i 30 minuter så var den lika verksam då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista