Arbetsförmedlingens bruna byggnad i Jönköping.
Det blir färre besök på Arbetsförmedlingen efter årsskiftet. Istället kommer mycket av kontakten ske online. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Tusentals arbetssökande påverkas när Arbetsförmedlingen digitaliseras

1:35 min

Vid årsskiftet kommer många besök på Arbetsförmedlingens kontor att börja ersättas med en kontakt över internet istället.

Arbetsförmedlingen vill hänga med i digitaliseringen, spara pengar och samtidigt göra det enklare för de med allra störst behov av hjälp att boka en tid på ett av Arbetsförmedlingens många kontor. Därför kommer mycket av servicen från och med årsskiftet att flyttas över till internet.

– Förhoppningsvis tas det emot som fler möjligheter, istället för att det blir en högre tröskel. De som känner att "nej men jag reder inte ut det här själv hemma", de kommer vi ju fortfarande hjälpa [på ett servicekontor], säger Christian Lagerqvist, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Leo Silvernatt har varit inskriven på Arbetsförmedlingen i ett halvår. Han gillar att träffa handläggarna öga mot öga.

– Men samtidigt är det väl smidigt om det finns online med, så man fortfarande kan komma åt vissa saker väldigt fort, utan att behöva vänta på ett möte, säger han.

Men alla är inte positiva till förändringen.

– Jag är väldigt skeptisk, säger Michelle Persson, en annan arbetssökande.
– Jag tycker inte det är personligt att få information på webben. Jag tror det kommer göra det mer problematiskt för folk att ta hjälp av Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista