Man i inomhusmiljö klädd i skjorta och kavaj.
1 av 4
Jesper Nordén driver en intresseorganisation med målet att få upp hyperloop-tågen på agendan i Sverige. Under torsdagen talar han på tågkonferensen i Nässjö. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Man visar bild på högteknologiskt tåg i mobiltelefon.
2 av 4
Jesper Nordén visar hur tågen i framtidens Jönköpings län kan se ut, om han själv får bestämma. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Hyperloop-affisch uppsatt i Dubai.
3 av 4
Teknologin är redan på gång att bli verklighet runt om i världen, till exempel i Förenade Arabemiraten. Foto: Kamran Jebreili/AP.
Två personer inuti en cirkulär tunnel.
4 av 4
Två personer inspekterar en hyperloop-tunnel i Las Vegas, USA. Så här kanske framtidens järnväg ser ut i Sverige? Foto: John Locher/AP.
Nässjö

Framtidens tåg kan gå i 1000 kilometer i timmen

1:43 min

Jönköping-Stockholm på en kvart, eller Värnamo-Paris på lite över en timme. Så kommer framtiden se ut om Jesper Nordén får bestämma.

Strunta i höghastighetstågen. Framtidens resor genom länet kommer istället göras i tågkapslar som i hisnande fart kommer sväva fram genom vakuumtuber.

Det säger Jesper Nordén som talar på tågkonferensen i Nässjö under torsdagen. Han är ordförande i intresseorganisationen Hyperloop Sweden som driver frågan att svensk järnväg borde satsa på sådan här teknik.

– Det är inga tågkroppar, utan mer en kapsel med 20-60 personer där man kan åka i hastigheter upp till 1 000 kilometer i timmen, säger Jesper Nordén.

På tågkonferensen diskuteras utveckling och innovation inom tåg och järnväg. Hyperloop-tåg finns redan i verkligheten. Snart kommer till exempel Förenade Arabemiraten att börja en bana. Men för att liknande tåg även ska kunna gå genom Jönköpings län krävs fortfarande mycket arbete.

– Det är en hel del lobbyarbete som krävs, och en hel del information. Och framför allt att få med sig näringslivet och det allt för viktiga Trafikverket, säger Jesper Nordén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista