Rådhuset i Jönköping med blå himmel ovanför.
1 av 2
Rådhus AB har nu sju styrelseledamöter istället för fem som förut. Foto: Simon Isaksson/Sveriges Radio.
Kristian Aronsson och Ann-Marie Nilsson.
2 av 2
Kristian Aronsson (SD) och Ann-Marie Nilsson (C). Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio
Jönköping

Därför släpps SD in i kommunens bolag

1:42 min

Sverigedemokraterna tar nu plats i styrelsen för det bolag som har ansvar för 16 kommunala företag.

De kämpade med näbbar och klor för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande i Jönköpings kommun. Resultatet blev ett nytt styre, en koalition mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Men nu blir det ändå så när Sverigedemokraterna får en plats i styrelsen i kommunens allra största bolag: Jönköpings Rådhus AB, som har ansvaret för 16 andra kommunala bolag, till exempel flygplatsen, Elmia, energibolaget och bostadsbolagen.

Och det blir så här för att den nya koalitionen vill att styrelsen i moderbolaget Rådhus AB ska utökas med två platser. Från fem till sju. Och det här innebär då att Sverigedemokraterna per automatik får en plats, då alla partier får representation i styrelser och nämnder utifrån hur många mandat de har i fullmäktige.

– Sen är det en helt annan sak när det handlar om politiskt inflytande, för där känner vi fyra partier som ingår i koalitionen att vår grundläggande värdering är väsensskild från Sverigedemokraternas och därför inte ser någon möjlighet att ha ett politiskt samarbete, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

– För oss betyder det här att vi får ju en större insyn i funktionerna och kommunen och det gör att vi kan utveckla oss och bli ännu bättre förberedda på att vara med och styra den här kommunen, säger Kristian Aronsson (SD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista