Höglandet

Tog sitt liv efter att ha läst journal på nätet

1:15 min

Kan vara första fallet där nätjournalen kan ha bidragit till ett självmord.

Psykiatrin på Höglandet gör en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg sedan en patient tagit sitt liv efter att ha läst sin journal på nätet.

Patienten hade vårdats inom psykiatrin i många år och kom i juli oanmäld till mottagningen och ville prata med sin fasta vårdkontakt. Den personen var på semester, och patienten åkte hem. I stället skickade patienten samma dag ett mejl till sin vårdkontakt med synpunkter på innehållet i journalen, som personen läst via nätet.

Några dagar senare hittades patienten död i sitt hem.

Chefsläkaren i Eksjö, Elin Roos af Hjelmsäter, säger till nyhetsbyrån Siren att det vad hon vet är första fallet där nätjournalen kan ha bidragit till självmordet.

Händelsen anmäls enligt lex Maria, eftersom alla självmord som skett i samband med vård ska anmälas. Men Elin Roos af Hjälmsäter menar också att det ska lyftas som ett exempel på riskerna med att kunna läsa sin journal på nätet. Vårdpersonalen måste vara ännu mer uppmärksam i samband med ledigheter och se till att någon kan svara på eventuella frågor från patienterna, säger hon till Siren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista