En person klädd i heltäckande skyddskläder sprejas med något medel. Bredvid är en bild på Malin Bengnér.
Ebolasmittan finns just nu bara i östra Kongo. Det är därför inget vi ska oroa oss för i Sverige, menar smittskyddsläkare Malin Bengnér. Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP och Lovisa Buvhammar/Sveriges Radio
Jönköpings län

Smittskyddsläkaren: Ingen anledning till oro för ebola

1:32 min

En person i Enköping misstänktes vara smittad av ebola under fredagen. Provsvaren visade sig sedan vara negativa.

Lasarettet i Enköping fick idag in ett fall av misstänkt ebolasmitta och tills provsvaret hade kommit fick varken personal eller patienter gå därifrån.

Provsvaret kom gång under fredagskvällen, och det visade sig vara negativt.

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län, finns det en god beredskap för ebolasmitta inom svensk sjukvård, och det finns ingen anledning att oroa sig för sjukdomen här i Sverige, så länge man inte har besökt området där smittan finns.

– Ebola finns just nu bara på ett ställe i världen, det är i östra Kongo där det pågår ett ganska stort utbrott. Men det är bara där det finns fall, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista