En äldre kvinna ligger ner på golvet och stretchar benen.
1 av 2
Tröttheten som vissa drabbas av när de får cancer går inte att vila bort, utan är bättre om den tränas bort, enligt experten. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Carina Wadén, Eva Ulff och Annika Eurenius sitter i fåtöljer.
2 av 2
Carina Wadén (patient), Eva Ulff (verksamhetsutvecklare) och Annika Eurenius (patient) är taggade på pilotprojektet. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Jönköping

Träning hjälper cancerpatienter

4:16 min

Träning kan inte bota cancer, men kan få patienter att må bättre. Nu ska Region Jönköpings län samarbeta med Friskis och svettis.

Att fysisk aktivitet före, under och efter cancerbehandling är bra visar forskning och nu ska cancerpatienter, friskvårdsaktörer och personal inom sjukvården träffas för att komma igång med träning och lära av varandra.

– Många drabbas av trötthet som inte går att vila bort och det enda som säkert hjälper är att träna, säger Eva Ulff som är verksamhetsutvecklare på onkologen.

Carina Wadén drabbades av bröstcancer och fick metastaser i skelettet året efter. Nu ska hon vara med och träna med andra patienter.

– Man känner i kroppen att den mår bra av att röra sig. Det ska bli spännande att få träna med andra och känna gruppdynamiken, säger Carina.

Den 16 januari är det uppstartsträff i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista