Jordskred i Guatemala efter orkanen Stan (foto: Pressens Bild)

Stan isolerade folkhögskoleelever

Elva elever från Ädelfors folkhögskola sitter isolerade i Guatemala efter den våldsamma orkanen Stan.

Eleverna befinner sig i Guatemala för att lära sig spanska och befinner sig i en del av landet som inte drabbades hårdast av orkanen, men våldsamma regn har gjort att de skurits av från omvärlden.

- Regnen som kom efter drabbade hela mellanamerika. Drog med sig jord och lera från bergsväggarna och det blev stora jordskred säger Eva Magnusson som ansvarar för spanskakursen på Ädelfors Folkhögskola.

Eleverna skall stanna i Guatemala tolv veckor och det var redan under den första veckan som de drabbades av jordskreden.

- De hade förväntat sig att komma till ett varmt och torrt land. Istället kom de till ett land där de inte kunde gå ut för att det regnade så mycket. Sedan tog maten slut i affärerna eftersom vägarna stängdes av jordskred.

Alla elever har klarat sig bra fysiskt och har förstått vidden av katastrofen först sedan de gått in på svenska tidningar via internet. Nu har de fått särskilda instruktioner, bland annat ska de titta upp mot bergssluttningarna eftersom det fortfarande finns jord och lera som sitter löst.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".