En person tar ut pengar från en bankomat.
Kvinnan, som var timanställd hos hemtjänstföretaget, avslöjades av övervakningskamerorna. Foto: Martina Holmberg/TT.
Huskvarna

Hemtjänstpersonal stal av 90-åring – avslöjades av övervakningkamera

1:36 min

En man i 90-årsåldern blev bestulen på 15 000 kronor när en kvinna inom hemtjänsten tog ut pengar på hans kort.

I början av september hade den äldre mannen och hans fru hälsat på goda vänner, och när de fick skjuts hem passade de på att åka förbi bankomaten i Huskvarna för att ta ut pengar att ha hemma. Men mannen fick inte ut några pengar, och personalen på banken kunde snabbt konstatera att någon gjort tre olika uttag på sammanlagt 15 000 kronor från mannens konto några dagar tidigare.

I förhör har mannen berättat att hans plånbok alltid ligger på samma plats hemma och att han har en lapp med koden i plånboken. Han var också säker på att plånboken inte varit borta och att kort och lapp nu låg där de brukar i plånboken. Misstanken väcktes då att någon från hemtjänsten tagit kortet och sedan lagt tillbaka det.

Övervakningsbilderna från bankomaten vid tidpunkterna när pengarna tagits ut visade också en kvinna i 35-årsåldern med en timanställning på ett hemtjänstföretag och som jobbat hos det äldre paret.

Kvinnan har erkänt uttagen, men inte riktigt kunnat förklara hur hon tänkte när hon tog kortet. I förhör har hon berättat att hon har det tufft ekonomiskt, att hon låg efter med flera räkningar, och att det var dit pengarna skulle gå.

Den äldre mannen har begärt ett skadestånd på 15 000 kronor och kvinnan har fått lämna sin timanställning på företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista